Ančovičky patria k surovinám s veľmi špecifickou chuťou. Niektorí ich doslova zbožňujú, iní nemôžu cítiť ani ich vôňu, no a nájdu sa samozrejme aj ľudia, ktorí ešte túto špecialitu neochutnali.
Názov ančovičky, je len iné pomenovanie pre sardely. Nie však sardinky. Sardely obývajú vody Atlantiku a čierneho i stredozemného mora. Dorastajú do veľkosti okolo desiatich centimetrov, väčšinou však iba okolo siedmych. Sardinky síce patria do tej istej rodiny, sú však o čosi väčšie, no a hlavne úplne iné ryby.
Proces spracovania
Ak sa rozhodnete pre kúpu tejto delikatesy, môže vás zaskočiť vysoká cena za maličké balenie. Dôvodom je celý proces spracovania rýb, ktorý sa musí robiť ručne. Po tom, ako sú vylovené z mora, musí prebehnúť všetko veľmi rýchlo, približne do hodiny. V inom prípade, by sa pokazili. Prvým krokom je namáčanie v silnom roztoku vody a soli. Takto sú zbavené všetkých baktérií a iných vecí, ktoré by sa do nášho tela nemali dostať. Následne vrstvené do nádob spolu s veľkým množstvom morskej soli. Vďaka tlaku, ktorému sú sardely vystavované počas celej doby, začnú postupne uvoľňovať tuky a soľ. Približne po šesťdesiatich dňoch je tento proces na konci. Pred tým, ako sa dostanú na pulty predajní, ich však ešte musia ručne zbaviť kostí a plutiev. Jednotlivé filety sú buď konzervované v slanom roztoku, alebo naložené do oleja.
Zdravé ale slané
Najväčšie množstvo tejto delikatesy pochádza z Talianska, Turecka, Thajska a Španielska. Od konkrétnej oblasti sa odvíja aj ich konečný vzhľad a chuť. Tak ako všetky morské ryby, sú i sardely bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín. Avšak pri porovnaný s takým tuniakom, sú tieto množstvá o dosť nižšie. Negatívom tohto pokrmu je samozrejme i vysoký obsah soli. Preto by sme ich nemali konzumovať často, alebo vo veľkom množstve. najlepšie sa hodia ako prísada do šalátov a omáčok. Napríklad do povestný Caesar šalátu, patria podľa pôvodného receptu práve ančovičky. Jeden, či dva kúsky sa pridávajú sa do majonézového dressingu. Neslúžia ako hlavná surovina, ale skôr ako náhrada soli. Šalátu navyše dodajú jeho typickú arómu a chuť.